Divat

A fekete és ami mögötte van

4

Fekete mágia, fekete nő, fekete doboz, fekete lyuk, fekete nap, fekete humor, fekete özvegy, fekete limuzin, feketelista, fekete macska. Fekete, fekete, fekete. A fekete szexi, a fekete stílusos, a fekete erőt ad. A fekete pontos jelentése: más színek sötét árnyalata, hisz a fekete nem színárnyalat, a fekete valójában elnyeli az összes szín látható színképét, melyet egyikük sem tükröz vissza, ezért tudományosan kijelenthetjük, hogy a fekete valójában a többi szín keveréke. Persze misztikussága nem csupán ebből fakad, a szólásoktól a jelentéssel terhel viseleteken át a tartós vagy tűnékeny divatokig  olykor minden feketébe borul.

Jelentései

A fekete és fehér színek jelentései ősi élményeinkből fakadnak, a nappal és az éjszaka, a sötét és a világos változásából, de kérdés, hogy amit viselünk, mit is sugall valójában a világ felé önmagunkról, milyen jelentéssel bír mindnyájunk számára, valóban kapcsolatban van-e ezekkel az ősi élményekkel. A fekete öltözet ma már elsősorban nem a gyászt mutatja, egészen mást takar, nem rossz, nem szomorú, lehet ünnepi, csábító vagy elegáns is, hisz mára azt is tudjuk, minden színnek létezik pozitív és negatív aspektusa. Ha feketét viselünk egy másik színnel, a fekete fokozza annak energiáit, a fekete megadja azt, ami elmélkedésre késztet bensőnk keresésében, képes kifejezni a belső erőt és a változás lehetőségét.

A kínai öt elem tanában a fekete a víz egyik eleme a sötétkék mellett. A fekete szín eszerint erősíti a befelé fordulást, a bensőnkre figyelést, mindemellett a belső kreatív erő felszabadításában és megtalálásában is segít. A japán kultúrában a fekete a nemesség, a kor, a tapasztalat szimbóluma, szemben a fehérrel, ami a jobbágyság, a  naivitás és a fiatalság jele, s a fehér a gyász színe is. Érdekesség, hogy míg az egykori gésák is hangsúlyosan fekete sminket használtak, s természetes  hajszínük is fekete volt, addig a nyugati kultúrában a nők fekete sminkjének és hajszínének boszorkány-szerű jelentést adtak. 

A divat világát, a tervezőket inspirálja a fekete, időről időre felbukkan, mindig különbözőképpen feldolgozva. A viktoriánusok és puritánok korában az egyszerűség és szabályszerűség korát élték, akkoriban a fekete és a szürke színek domináltak a dresscode-ban. A viktoriánusok és puritánok egyaránt a fekete színt viselték a szürke mellett, mára ebben a jelentésében csak papokat és apácákat láthatunk így öltözködni.

A fekete egyszerűségen túli alkalmazása a divat világában az 1920-as években kapott lendületet. Az 1920-as évek progresszív designjával együtt Coco Chanel androgün, bobifrizurás modelljein bevezette a divatba fekete színt, ahonnan gyakorlatilag nem volt megállás, a 40-es évektől kezdve már fekete ruharajongókról beszélhetünk. Audrey Hepburn az Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany) plakátján Givenchy csodálatos, fekete, testhezálló ruhakölteményében pompázik, ami máig meghatározza az etalon elegáns nő külsejét.

Audrey Hepburn az Álom luxuskivitelben c. film egyik jelenetében

Fontos epizód volt az első színesbőrű modell alkalmazása is, kinek megjelentetése az 1960-as években Paco Rabanne designer nevéhez köthető. (Mára egyébként a színesbőrű nők divatjának, sminkjének külön piaca lett.) Különleges és merész gondolat volt Sonja Rykieltől a 70-es években a hippik mindent elöntő színkavalkádja és afrikai divatja mellett előrukkolni egy fekete, kötött ruhával, hamisgyémánttal, boával és kis kalappal, ami osztatlan sikert aratott, leigázva az akkori amerikai piacot. A szexuális forradalommal a fekete szín történelmében újabb meghatározó esemény következett be. 1971-ben Londonban, megnyílt az első Vivienne Westwood szexshop, melyben fétisszerű kiegészítőket árultak, többek közt egy fekete gumiruhát, mely később - külső jegyeit tekintve- a szadomazo szex alapjának szimbolumává vált.

Más szexuális tartalmú jelentés is kapcsolódik a fekete színhez. A fekete hajszín - a férfiak szemében - a buja kéjvágy jele lehet, szexuális izgalmakkal teli, mélyebb intimitású nőt takar. A szex és a kedvenc színek kapcsolatát vizsgáló teória szerint a fekete kedvelői a dark szex bűvkörében élnek, ők a szex fekete bárányai, egyéniségei, kik egymással folyamatosan összekacsintanak. Hajlamosak a perverziókban lelni örömüket, és nagy valószínűséggel van bennünk egy csipetnyi mazochizmus vagy szadizmus is. Rendőrségi pszichiáterek állítják, a nemi erőszaktevők között sok a feketét kedvelő ember. Persze ez nem törvényszerű, de az illető valószínűleg kacsintgat a sokak számára inkább félelmetes és vonzó világ felé, és keresi szexualitásának határait, saját fétiseit.

A mostani divatot igen erősen a fekete köré építették, a 2007 őszi-téli, és 2008 tavaszi divatot egyértelműen meghatározza a fekete. Christian Lacroix, Givenchy, Karl Lagerfeld, Gautier, Chanel, Christian Dior divatházak mind fekete színben határozták meg modelljeiken az október eleji párizsi divathéten a jövő évi, tavaszi divatot. A legnagyobb sztárok ruhatárában mind fellelhetőek a fekete darabok. Akik rendszeresen fekete ruhákban jelennek meg a hétköznapokban és a nagy eseményeken egyaránt: Madonna, Jennifer Lopez, Penelope Cruz, Angelina Jolie.

Fekete a hétköznapokban

A fekete szexis, erős, stílust ad - ám amennyire ezt teszi, annyira el is tudja rontani a külsőt. Telt nőket karcsúsít, kövér nőknek kifejezetten rosszul áll, miközben a vékony lányokat nőiesíti. Tény, hogy nem mindenkinek áll jól. A világos bőrű arcot sápasztja, de például a lófarkas lányok garbóban, azonnal odavonzzák a tekintetet. Mindenképp érdemes a ruha anyagára odafigyelni, mert nyilvánvalóan az adja meg igazán a slankítás vagy teltség optikai fontosságát. A telt lányok kerüljék a vastagabb pamut anyagokat, inkább vékony, v nyakú felsőket és testhez kevésbé tapadó nadrágot viseljenek. Érdemes feldobni a tiszta fekete öltözéket egy-egy színes övvel, kendővel, ékszerrel, idén sárgával, bkv kékkel, rózsaszínnel, arannyal, ezüsttel, neonszínekkel.

A vékony lányoknak a francia partizán lány divat kedvez, bőr minden mennyiségben kerülhet rájuk, nadrág formájában is, ám akár a vastag pamutszoknya és az egyberuha is hirtelen, jól működő megoldás lehet. A hajviselet, hajszín is meghatározó, többek szerint igazán a hosszú, szőke hajú nőknek áll jól a fekete, valójában mindenféle hajjal figyelemfelkeltő lehet a megjelenésünk egy testalkatunkhoz passzoló fekete ruhában.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások